Ochranári chcú skúmať pitnú vodu v prameňoch v okolí Prešova

28.12.2011 Prešov

Prešov 28. decembra (TASR) - Mapovanie kvality pitnej vody v prameňoch v okolí Prešova, úprava ich okolia a v neposlednom rade aj environmentálna výchova, je cieľom projektu \"Hľadá sa pitná voda\". Dotáciu z grantovej schémy na jeho realizáciu vo výške 3000 eur získalo Občianske združenie (OZ) Živá Zem z Prešova.
\"Projekt by sa mal končiť na jeseň budúceho roka. Naším želaním je, aby sme mali dovtedy otestovanú vodu. Ak by v prameni bola pitná a kvalitná voda, radi by sme ho upravili tak, aby ho opäť mohla v plnej miere využívať verejnosť,\" povedal štatutárny zástupca OZ Štefan Adamčík.
Pripomenul, že pôvodná myšlienka vznikla v roku 2007, kedy prebiehal projekt \"Výstava na zjedenie\", kde upozorňovali žiakov a študentov škôl na potrebu dodržiavania pitného režimu, v ktorom dôležitú úlohu hrá práve čistá pitná voda.
Adamčík uviedol, že ďalším a zásadným motivujúcim prvkom boli zistenia, že voda z viacerých prameňov v okolí Prešova už nie je pitná. K zisteniam dospeli v rámci projektu, ktorý sa realizoval prostredníctvom Komunitnej nadácie Veľký Šariš. Podľa neho sa tento problém týka napríklad aj jedného z najnavštevovanejších prameňov Kvašná voda.
Projekt je rozdelený do dvoch realizačných častí. V rámci teoretickej plánuje občianske združenie pokračovať v putovných výstavách a prednáškach pre školákov, ktorým sa budú snažiť vysvetľovať, že problém s pitnou vodou je už aj u nás.
V praktickej časti podľa Adamčíka pôjde o meranie kvality vody, teda chemický a mikrobiologický rozbor vody, čo budú zabezpečovať prostredníctvom Regionálneho úradu vereného zdravotníctva.
\"Tá praktická časť bude pokračovať v čistení okolia studničky, prípadne opravenia striešky a podobne, pretože aj to vplýva na samotnú kvalitu vody, to si málokto uvedomuje,\" konštatoval Adamčík.
Dodal, že vodu budú testovať v starých prameňoch, aby zistili, či sa zmenila kvalita od posledných meraní. Sústredia sa však aj na nové pramene. Pri každom z nich by sa mala nachádzať tabuľka s informáciou o tom, či je voda pitná.
 

Vyberte región